Onbedoeld van hydrauliekstoring naar milieudelict?

Hydrauliekblog

Plantmanagers, projectleiders, opzichters, vrachtwagenchauffeurs, kraanmachinisten, … Wie in deze groep technische beroepen werkzaam is, heeft ongetwijfeld meegemaakt dat tijdens de werkzaamheden een hydrauliekslang van een machine het begeeft.
Deze storing is herkenbaar en uitermate vervelend, want het werkproces wordt direct onderbroken. Gelukkig weten de meeste gebruikers het nationale storingsnummer van Pirtek te vinden en bellen 078 051 888 voor spoedservice.
Ondertussen ontstaat een neveneffect waar niet iedereen zich van bewust is…

Wanneer er olie is gelekt, moet deze worden geruimd. Deze video toont hoe u ter plaatse een milieuprobleem kan voorkomen.

Korte tijd

De storing zorgt niet alleen voor de genoemde gedwongen machinestilstand, maar er lekt ook direct hydrauliekolie weg. Afhankelijk van de machine en slang, kan de hoeveel weglekkende olie oplopen tot vele liters. In korte tijd loopt de (vervuilde) olie op de vloer en kan deze eenvoudig in de grond weglekken. Zelfs bij beton! Gevolg is milieuschade. Bij grotere hoeveelheid olie kan dit weglekken als een milieudelict worden beschouwd.

De kosten voor sanering kunnen fors oplopen. Het is de verantwoordelijkheid van de betrokken uitvoerder om de schade te beperken.

Absorptiedoeken

Omdat olielekkage een algemeen voorkomend probleem is, bestaan er handzame sets met olie absorptiedoeken. Deze worden verkocht onder de naam ‘Oil spillkit’.

Op basis van gebruikerservaring is een zogeheten ‘truck set’ samengesteld waarmee de meest voorkomende lekkage snel kan worden opgevangen. Hierin zijn maar liefst 25 olie-absorberende matten verpakt en 3 oprolbare damwanden (‘oilsnakes’) die rond de olieplas gelegd kunnen worden om verdere verspreiding tegen te gaan. Ze hebben een absorptiecapaciteit ca. 30 liter, vergelijkbaar met 3 emmers inhoud. Om schoon te werken, zijn er wegwerphandschoenen mee verpakt plus een afvalzak.

Voordelen van de Oil Spillkit – ‘Truckpack'

Compact

  • Makkelijk ergens in een voertuig mee te nemen.

Lichtgewicht

  • Absorptiedoeken hebben een uiterst licht gewicht, dus geen extra ballast.

Handzaam

  • De kits is handzaam verpakt in een openritsbare plastic tas

Goedkoop

  • Kostprijs laag, zeker in verhouding tot eventuele vervolgschade die kan ontstaan n.a.v. een olielekkage (spill).

Snel inzetbaar

  • Complete set, hanteerbaar verpakt

Makkelijk in gebruik

  • Geen ingewikkelde handleidingen lezen. Iedereen kan ze direct gebruiken

Groot absorptievermogen

  • Eén pakket kan tot 30 liter gelekte olie absorberen

Professionele uitstraling

  • Het gebruik van de set geeft uw medewerker een professionelere uitstraling dan bijv. het gebruik van zand of kattenbakkorrels.

Bedrijfsmatige toepassing

Steeds meer plantmanagers houden een spillkit in de nabijheid van elke machine omdat men ook de bedrijfsvloer graag olievrij houdt. Wanneer men zelf slangen vervangt is het heel efficiënt én veilig werkt om voorafgaand aan de sleutelwerkzaamheden, eerst een laag absorptie-doeken neer te leggen. Een olie-vrije werkvloer is een veilige werkvloer.

Verantwoordelijkheid

Het mag helder zijn dat deze Oil spillkit ‘truck set’ verkrijgbaar is bij elk Pirtek center. De Pirtek monteurs hebben deze ook aan board van hun servicewagen.

Hoewel Pirtek bekend is vanwege de hydrauliekslang vervanging, leveren wij deze spillkits omdat wij graag bijdragen aan een schoon en leefbaar milieu. Uiteindelijk is dat ieders verantwoordelijkheid. De Pirtek centers adviseren u graag verder over de overige producten waarmee u schoon kunt werken: ontvetters, wegdekreinigers, TexSleeve…

Vind hier een Pirtek Center